Tinovul Mohoș


Parte a Sitului Natura 2000 Tinovul Mohoş - Lacul Sfânta Ana cuprinde două rezervații naturale: Tinovul Mohoş și Lacul Sfânta Ana.

Datorită prezenței câtorva specii floristice rare, turbăria „Tinovul Mohoș” este declarată monument al naturii. Se află în partea de sud-est a conului vulcanic Ciomad, în craterul Mohos, crater conjugat cu cel al Lacului Sf. Ana. Tinovul are o suprafață de 80 hectare și se află la 1050 m altitudine, cu 100 m mai sus față de nivelul lacului. Turba are o grosime de 10 m și un volum de circa 3 milioane m3. Tinovul își datorează renumele plantelor rare ce se găsesc aici. Pe covorul de mușchi se intercalează tufe de rozmarin ruginiu (Andromeda polifolia), de afine (Vaccinium axycoccos), trei specii ale plantei insectivore numite popular „Roua Cerului” (Drosera rotundifolia, Drosera anglica, Drosera obovata) și altele. Majoritatea plantelor rare sunt reminescențe cuaternare. Rariștile de pini pitici de pădure (Pinus silvestris) îmbogățesc peisajul.


ACCES:
Tinovul Mohoş se află la o distanţă de 55 km de Municipiul Miercurea Ciuc, 48 km de Municipiul Sfântu Gheorghe, respectiv 33 km de oraşul Târgu Secuiesc. La Tinovul Mohoş se poate ajunge de pe DN12 (Miercurea Ciuc - Sfântu Gheorghe) din punctul de intersecţie cu drumul judeţean 113 din localitatea Bixad. Dinspre Târgu Secuiesc se poate ajunge, din direcţia Turia de pe DN113. 

Pornind pe jos din Băile Tuşnad pe poteca turistică de cca. 4,5 km indicată de marcajul cruce roşie, distanța poate fi parcursă în cca. 1,5 ore. Dinspre Lăzăreni pornind în direcţia nord, urmărind semnul cruce roşie apoi marcajul cruce albastră, distanţa până Tânovul Mohoş este de cca. 10 km, în total cca. 3 ore de mers pe jos.

TRASEUL TURISTIC:
Tinovul Mohoş - Băile Nadaş (850 m) - Gara CFR Tuşnad Nou (640).
Marcaj: punct roşu. 
Durată: în urcare 4 – 4 ½ h, în coborâre 3 – 3 ½ h. 
Diferenţă de nivel: 395 m. 
Distanţa de parcurs: 14 km. 
Este unul dintre traseele turistice practicabile tot timpul anului fiind deosebit de frumos.

Băile Tuşnad (656 m) - Cabana Lacul Sfânta Ana (1065 m) 
Marcaj: cruce roşie până la cabană, triunghi albastru pe Ciomadul Mare. 
Durată: pentru urcare 3 – 3 ½ h, pentru coborâre 2 – 2 ½ h. 
Distanţa de parcurs: 6 km. 
Diferenţă de nivel: 554 m. 
Traseu recomandat pentru cei cu condiţie fizică excelentă. Iarna este aproape impracticabil din cauza pericolului de alunecare.

Băile Tuşnad (656 m) - Vf. Cetăţii (1079 m) - Cabana Lacul Sfânta Ana (1065 m) - Muchia Lacului (1122 m) - Bixad (640 m)
Marcaj: bandă albastră; punct albastru până la Vf. Cetăţii. 
Durată: urcare 4 – 5 h, coborâre 3 ½ – 4 h. 
Distanţa de parcurs: 14 km. 
Diferenţă de nivel maximă: 560 m.
Traseul este recomandat pentru cei cu condiţie fizică bună, fiind practicabil tot anul.

Hanul Hotarul Ciucului (635 m) - Cabana Lacul Sfânta Ana (1065 m)
Marcaj: cruce albastră.
Durată: urcare 1 ½ h, coborâre 1 h.
Diferenţă de nivel: 430 m.
Distanţa de parcurs: 3,75 km.
Traseu practicabil tot anul, recomandat pentru toate categoriile de vârstă.  


Testimoniale

Galerie video

Mai multe video

Hartă